Google+ Zdravie skryté v mede

streda 27. novembra 2013

Zdravie skryté v mede



V KRÁTKOSTI O MEDE

Blížia sa Vianoce a s nimi spojené aj tradičné pečenie medovníkov. No nie každý ich rok čo rok pečie, poprípade ich konzumuje, pretože si povie že zas priberie. Je pravda, že medovníčky obsahujú veľa cukru, ale čo takto ho nahradiť viac medom ako cukrom, ktorý je zdravý. V nasledujúcom článku sa môžete o tom presvedčiť.







Med sa považoval už odpradávna za vzácnu potravinu a liek, pre jeho liečivé , omladzujúce a povzbudzujúce účinky. Med je dobré konzumovať pri chorobách srdca, pečene, žalúdka a čriev, pri chorobách obličiek, močového ústrojenstva a v tehotnosti. Je výborným liekom pri chrípkových ochoreniach, čiernom kašli, tuberkulóze pľúc, vredoch, vysokom krvnom tlaku, pri vyčerpanosti, nespavosti, únave. Pri ranách a popáleninách sa odporúča prikladať si med na postihnuté miesto a taktiež pomáha rýchlejšie spaľovať alkohol, stačí si dať pár gramov medu a ste fit... Med, najmä tmavý zvyšuje obsah krvného farbiva hemoglobínu a podporuje tvorbu krvi vďaka vysokému obsahu železa a medi. Má značný vplyv na rast a prírastky, je ľahko stráviteľný a dodá telu potrebnú energiu vhodnú i pre športovcov. Odporúča sa požívať med pred športovým výkonom, v prestávkach, t.j. pri zápasoch v skupinových hrách a po výkone. Podáva sa aj pri výživnej a redukčnej diéte.


zdravie, med a diéta


Med obsahuje:
Cukry – asi 70 % tvoria jednoduché cukry, z toho asi 30 – 35 % glukózy (hroznový cukor a 35 – 40 % fruktóza ( ovocný cukor) a sacharóza 2 – 4% (repný cukor).
Oligosacharidy - cukry skladajúce sa z viac ako dvoch až desiatich cukrov, napr. kestóza, izomaltopenóza, izopanóza, sacharóza, panóza, rafinóza a iné.
Inhibín – rastlinného pôvodu, má antimikrobálny účinok, pôsobí antisepticky a zabraňuje vzniku škodlivých zárodkov. Vekom stráca svoj účinok, preto med treba uskladňovať vo vzduchotesných nádobách a na tmavom mieste.
Minerálne látky – draslík, sodík, vápnik, magnézium, síra, železo, hliník, paládium, fosfor, kadmium, titan, platina, chróm a iné.
Koloidy – sú ochranné látky enzýmov. Sú nimi chránené po prechode medu do žalúdka.
Bielkoviny – v mede ich je cca 0,1 – 0,5 %. Sú rastlinného pôvodu, najmä však živočíšneho.
Aminokyseliny – sú nevyhnutnými zložkami živých organizmov a základnými stavebnými jednotkami bielkovín.
Voľné organické zlúčeniny – kyselina octová, citrónová, vínna, mliečna, kaprónová...
Farbivá – karotén, flavony, derivát chlorofylu a melanín.
Dextríny
Voda – 15-18 %
Enzýmy
Vitamíny A, B, C, D, H, K, E, P
Éterické, chuťové látky
Peľové zrnká
Materskú kašičku




1 komentár:

  1. Med je fakt skvelá a extrémne zdravá vec. Ale ako čo sa budeme rozprávať, treba vonkajšia sauna je lepšia. Ale treba čo mám fajn skúsenosť, tak je pobyt v aróme saune, kde boli aj dosky alebo nejaké obloženie z bývalých úľov, ktoré krásne voňali práve po mede. To bol snáď jeden z mojich najlepších pobytov v saune, ktoré som kedy zažil.

    OdpovedaťOdstrániť