Google+ Recepty zo zemiakov

nedeľa 3. novembra 2013

Recepty zo zemiakov

Recepty  z českej kuchyne

česká kuchyňa

Zemiaky pochádzajúce z Južnej Ameriky sú známe 3000 rokov pred n.l. Taliani verili v ich liečivé účinky a to tak, že ranu potreli varenou dužinou zo zemiaka. Väčšina vitamínov v zemiakoch sa nachádza tesne pod šupkou, preto je najzdravšie variť ich v šupke a potom ich ošúpať. Takéto zemiaky hrajú dôležitú úlohu pri odtučňovacích diétach. Zemiaky sa dajú používať na rôzny spôsob prípravy, napr. smaženie, praženie, varenie (aj v pare) a pečenie. Zemiaky nazelenané alebo s klíčkom sa nedoporučujú jesť, pretože sú horké a obsahujú viac prírodných toxických látok. Skladujeme ich v chladnom, tmavom a suchom mieste, pretože na svetle zelenajú.  


Zemiaky na masle zapečené s mrkvou

675 g starých zemiakov, 60 g masla+ masla naviac na pomazanie
3 PL kyslej smotany,1 cibuľa nakrájaná na kocky
4 PL mlieka, 2 1/2 šálky vývaru, 1 KL francúzskej horčice
soľ, korenie  675 g mrkvy 

Zemiaky varíme až pokým nebudú makké. Scedíme a keď vychladnú, tak ich ošúpeme. Pridáme maslo a dohladka vymiešame. Pridáme  3 PL mlieka ,kyslú smotanu, soľ a korenie.
Mrkvu nakrájanú na väčšie kúsky dáme do hrnca, pridáme vývar a cibuľu. Privedieme k varu a potom varíme na miernom ohni cca 20 minút, pokiaľ nebude cibuľa a mrkva mäkká. Scedíme a 2 PL mrkvového vývaru odložíme bokom.
Mrkvovú zmes a 2 PL mrkvového vývaru spolu s majonézou a horčicou vymiešame na mixéri. Ochutíme soľou a korením.
Pomágané zemiaky a mrkvovú zmes vrstvíme do ohňovzdornej misy. Vrchnú vrstvu pomažeme mliekom a maslom. Pečieme cca 30 minút v predhriatej trúbe na 180 stupňov.


Pre 6 osôb: doba prípravy 15 minút, doba varenia 1 hodina 15 minút, kalórie 341,9 kcal, tuk 22,1 g



Zemiaky na bylinkách

60 g múky, 1 KL lístkov tymianu, 6 bielych zemiakov rovnakej veľkosti, soľ, korenie, 3 PL masla, 3 malé neolúpané strúčiky cesnaku, 1 KL nasekanej majoránky, 1 KL pokrájaného petržlenu, 1 bobkový list.
 Zemiaky v celku umyjeme pod tečúcou vodou. Osolíme múku, okoreníme a pridáme bylinky a v takejto múke obalíme zemiaky. Potom ich dáme do zapekacej misy, ktorú sme vopred potreli maslom. Do nádoby pridáme cesnak, bobkový list a prikryjeme alobalom. Pečieme v predhriatej trúbe cca 45 minút na 200 stupňoch, pokým zemiaky nebudú mäkké.
Pre 6 osôb: doba prípravy 10 minút, doba varenia 50 minút, kalórie 192,8 kcal, tuk 8,2 g



Zemiaky na lacný spôsob

16 malých zemiakov vhodných na pečenie, 3 PL oleja, soľ a korenie.
Zemiaky ošúpeme a po šírke nadrežeme pásiky približne do 3/4. Vymastíme plech olejom a poukladáme naň zemiaky, ktoré pomažeme olejom, osolíme a okoreníme. Pečieme v predhriatej trúbe na 180 stupňov 1 hodinu, pokým nie sú hotové. Zemiaky pri pečení nezakrývame.
Pre 8 osôb: doba prípravy 10 minút, doba varenia 1 hodina, kalórie 186,3 kcal, tuk 7 g

Výborné provensálske zemiačiky

2 nasekané strúčiky cesnaku, soľ, korenie, 2 KL nastrúhanej citrónovej kôry, 3 PL octu z červeného vína, 1/2 šálky olivového oleja, 4 PL oleja na smaženie, 6 stredne veľkých červených zemiakov a ak chcete tak petržlenovú vňať na posypanie.
V malom hrnčeku zmiešame ocot,citr.kôru, cesnak, soľ a korenie. Zmes privedieme k varu a miešame na miernom ohni 2 minúty. Potom odstavíme a pridáme 1/2 šálky oleja. Na 2 väčších panviciach na miernom ohni rozohrejeme 2 PL oleja. Do rozohriateho pridáme zemiaky a pomaly v jednej vrstve ich smažíme. Zemiaky musíme obracať. Smažíme do zlatohneda 10 - 15 minút. Zemiaky naložíme na tanier, polejeme cesnakovou zálievkou a môžeme posypať petržlenovou vňatkou.


Pre 6 osôb: doba prípravy 15 minút, doba varenia 25 minút, kalórie 276 kcal, tuk 19 g


Sladký kokosový puding so zemiakmi


900 g sladkých zemiakov, 2 žĺtky, kôra  a šťava z 2 limetiek alebo citrónov, 185 g strúhaného kokosu, 175 g jemného hnedého cukru, 1/2  KL mletej škorice, troška vanilínového cukru, 1 KL masla .
Zemiaky očistíme,nakrájame na rovnako veľké kúsky a varíme spoločne s kôrou z jednej limetky alebo citróna, pokiaľ zemiaky nebudú mäkké. Potom ich scedíme a rozmačkáme. Necháme vychladnúť.
Žĺtky zmiešame spolu s cukrom. Pridáme ich do zemiakov a vmiešame ostatné ingrediencie, okrem citrónovej šťavy. Ohňovzdornú misu vytrieme maslom a vlejeme do nej cesto. Dáme piecť do predhriatej rúry na 180 stupňov a pečieme asi jednu hodinu, pokým sa puding nezafarbí do zlatohneda.


Pre 6 osôb: doba prípravy 15 minút, doba varenia  1hodina 10 minút, kalórie 434 ,4kcal, tuk 21,9 g


Losos so zemiakmi a šalátom.


50 g čerstvej strúhanky z bieleho pečiva, 2 PL nakrájanej čerstvej pažítky, 6 PL nasekanej čerstvej bazalky+listky na ozdobu, soľ, korenie, šťava a jemno nastrúhaná  kôra z 1/2 limetky, 4 PL olivového oleja, 4 filety z lososa po 175 g, 200 g cherry rajčiniek.
Na kašu potrebujeme: 750 g zemiakov nakrájaných na rovnaké väčšie kúsky, 40 g masla, zväzok nakrájanej jarnej cibuľky, soľ, korenie a 200 ml plnotučného mlieka.
Zemiaky varíme v osolenej vode 15 minút, pokiaľ nezmäknú. Maslo, mlieko a všetku jarnú cibuľku okrem 2 PL dáme do panvice. Zemiaky scedíme a rozmačkáme, pridáme mliečnu zmes, osolíme a okoreníme. Kašu sa snažíme udržať teplú. 
Trúbu predhrejeme na 200 stupňov. Strúhanku zmiešame s polovicou bazalky a pažítky. Pridáme limetk.kôru, 3 PL oleja,ochutíme soľou a korením. Filety  z lososa položíme na plech a hore i po stranách obalíme strúhankovou zmesou. Pečieme dozlata 15 minút.
Zostávajúce lyžice oleja zmiešame spolu s 1 PL limetk.šťavy, pridáme rozpolené rajčinky, pažítku,cibuľku a bazalku. Ochutíme soľou a korením. Rajčinkový šalát podávame so zemiakovou kašou a lososom. Ozdobíme bazalkou.

Pre 4 osoby: doba prípravy 20 minút, doba varenia 30 minút, kalórie 702 kcal, tuk 42 g




1 komentár:

  1. Tieto zemiakové recepty mi pripomenuli, ako veľmi záleží na tom, aký tuk človek pri varení použije. Pri pečení či zapekaní zemiakov sa mi osvedčilo pridať len úplne malé množstvo oleja, aby boli chrumkavé, ale nie premastené. Najlepšie to viem odhadnúť, keď použijem oleje v spreji – stačí jeden rýchly postrek a zemiaky sú rovnomerne potreté. Je to praktické najmä pri receptoch, kde nechcem veľa tuku, ale potrebujem, aby jedlo malo správnu textúru.

    OdpovedaťOdstrániť