Google+ Recepty zo zemiakov

nedeľa 3. novembra 2013

Recepty zo zemiakov

Recepty  z českej kuchyne

česká kuchyňa

Zemiaky pochádzajúce z Južnej Ameriky sú známe 3000 rokov pred n.l. Taliani verili v ich liečivé účinky a to tak, že ranu potreli varenou dužinou zo zemiaka. Väčšina vitamínov v zemiakoch sa nachádza tesne pod šupkou, preto je najzdravšie variť ich v šupke a potom ich ošúpať. Takéto zemiaky hrajú dôležitú úlohu pri odtučňovacích diétach. Zemiaky sa dajú používať na rôzny spôsob prípravy, napr. smaženie, praženie, varenie (aj v pare) a pečenie. Zemiaky nazelenané alebo s klíčkom sa nedoporučujú jesť, pretože sú horké a obsahujú viac prírodných toxických látok. Skladujeme ich v chladnom, tmavom a suchom mieste, pretože na svetle zelenajú.  


Zemiaky na masle zapečené s mrkvou

675 g starých zemiakov, 60 g masla+ masla naviac na pomazanie
3 PL kyslej smotany,1 cibuľa nakrájaná na kocky
4 PL mlieka, 2 1/2 šálky vývaru, 1 KL francúzskej horčice
soľ, korenie  675 g mrkvy 

Zemiaky varíme až pokým nebudú makké. Scedíme a keď vychladnú, tak ich ošúpeme. Pridáme maslo a dohladka vymiešame. Pridáme  3 PL mlieka ,kyslú smotanu, soľ a korenie.
Mrkvu nakrájanú na väčšie kúsky dáme do hrnca, pridáme vývar a cibuľu. Privedieme k varu a potom varíme na miernom ohni cca 20 minút, pokiaľ nebude cibuľa a mrkva mäkká. Scedíme a 2 PL mrkvového vývaru odložíme bokom.
Mrkvovú zmes a 2 PL mrkvového vývaru spolu s majonézou a horčicou vymiešame na mixéri. Ochutíme soľou a korením.
Pomágané zemiaky a mrkvovú zmes vrstvíme do ohňovzdornej misy. Vrchnú vrstvu pomažeme mliekom a maslom. Pečieme cca 30 minút v predhriatej trúbe na 180 stupňov.


Pre 6 osôb: doba prípravy 15 minút, doba varenia 1 hodina 15 minút, kalórie 341,9 kcal, tuk 22,1 g



Zemiaky na bylinkách

60 g múky, 1 KL lístkov tymianu, 6 bielych zemiakov rovnakej veľkosti, soľ, korenie, 3 PL masla, 3 malé neolúpané strúčiky cesnaku, 1 KL nasekanej majoránky, 1 KL pokrájaného petržlenu, 1 bobkový list.
 Zemiaky v celku umyjeme pod tečúcou vodou. Osolíme múku, okoreníme a pridáme bylinky a v takejto múke obalíme zemiaky. Potom ich dáme do zapekacej misy, ktorú sme vopred potreli maslom. Do nádoby pridáme cesnak, bobkový list a prikryjeme alobalom. Pečieme v predhriatej trúbe cca 45 minút na 200 stupňoch, pokým zemiaky nebudú mäkké.
Pre 6 osôb: doba prípravy 10 minút, doba varenia 50 minút, kalórie 192,8 kcal, tuk 8,2 g



Zemiaky na lacný spôsob

16 malých zemiakov vhodných na pečenie, 3 PL oleja, soľ a korenie.
Zemiaky ošúpeme a po šírke nadrežeme pásiky približne do 3/4. Vymastíme plech olejom a poukladáme naň zemiaky, ktoré pomažeme olejom, osolíme a okoreníme. Pečieme v predhriatej trúbe na 180 stupňov 1 hodinu, pokým nie sú hotové. Zemiaky pri pečení nezakrývame.
Pre 8 osôb: doba prípravy 10 minút, doba varenia 1 hodina, kalórie 186,3 kcal, tuk 7 g

Výborné provensálske zemiačiky

2 nasekané strúčiky cesnaku, soľ, korenie, 2 KL nastrúhanej citrónovej kôry, 3 PL octu z červeného vína, 1/2 šálky olivového oleja, 4 PL oleja na smaženie, 6 stredne veľkých červených zemiakov a ak chcete tak petržlenovú vňať na posypanie.
V malom hrnčeku zmiešame ocot,citr.kôru, cesnak, soľ a korenie. Zmes privedieme k varu a miešame na miernom ohni 2 minúty. Potom odstavíme a pridáme 1/2 šálky oleja. Na 2 väčších panviciach na miernom ohni rozohrejeme 2 PL oleja. Do rozohriateho pridáme zemiaky a pomaly v jednej vrstve ich smažíme. Zemiaky musíme obracať. Smažíme do zlatohneda 10 - 15 minút. Zemiaky naložíme na tanier, polejeme cesnakovou zálievkou a môžeme posypať petržlenovou vňatkou.


Pre 6 osôb: doba prípravy 15 minút, doba varenia 25 minút, kalórie 276 kcal, tuk 19 g


Sladký kokosový puding so zemiakmi


900 g sladkých zemiakov, 2 žĺtky, kôra  a šťava z 2 limetiek alebo citrónov, 185 g strúhaného kokosu, 175 g jemného hnedého cukru, 1/2  KL mletej škorice, troška vanilínového cukru, 1 KL masla .
Zemiaky očistíme,nakrájame na rovnako veľké kúsky a varíme spoločne s kôrou z jednej limetky alebo citróna, pokiaľ zemiaky nebudú mäkké. Potom ich scedíme a rozmačkáme. Necháme vychladnúť.
Žĺtky zmiešame spolu s cukrom. Pridáme ich do zemiakov a vmiešame ostatné ingrediencie, okrem citrónovej šťavy. Ohňovzdornú misu vytrieme maslom a vlejeme do nej cesto. Dáme piecť do predhriatej rúry na 180 stupňov a pečieme asi jednu hodinu, pokým sa puding nezafarbí do zlatohneda.


Pre 6 osôb: doba prípravy 15 minút, doba varenia  1hodina 10 minút, kalórie 434 ,4kcal, tuk 21,9 g


Losos so zemiakmi a šalátom.


50 g čerstvej strúhanky z bieleho pečiva, 2 PL nakrájanej čerstvej pažítky, 6 PL nasekanej čerstvej bazalky+listky na ozdobu, soľ, korenie, šťava a jemno nastrúhaná  kôra z 1/2 limetky, 4 PL olivového oleja, 4 filety z lososa po 175 g, 200 g cherry rajčiniek.
Na kašu potrebujeme: 750 g zemiakov nakrájaných na rovnaké väčšie kúsky, 40 g masla, zväzok nakrájanej jarnej cibuľky, soľ, korenie a 200 ml plnotučného mlieka.
Zemiaky varíme v osolenej vode 15 minút, pokiaľ nezmäknú. Maslo, mlieko a všetku jarnú cibuľku okrem 2 PL dáme do panvice. Zemiaky scedíme a rozmačkáme, pridáme mliečnu zmes, osolíme a okoreníme. Kašu sa snažíme udržať teplú. 
Trúbu predhrejeme na 200 stupňov. Strúhanku zmiešame s polovicou bazalky a pažítky. Pridáme limetk.kôru, 3 PL oleja,ochutíme soľou a korením. Filety  z lososa položíme na plech a hore i po stranách obalíme strúhankovou zmesou. Pečieme dozlata 15 minút.
Zostávajúce lyžice oleja zmiešame spolu s 1 PL limetk.šťavy, pridáme rozpolené rajčinky, pažítku,cibuľku a bazalku. Ochutíme soľou a korením. Rajčinkový šalát podávame so zemiakovou kašou a lososom. Ozdobíme bazalkou.

Pre 4 osoby: doba prípravy 20 minút, doba varenia 30 minút, kalórie 702 kcal, tuk 42 g




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára