Google+ S Kávou a Alkoholom opatrne!

utorok 5. novembra 2013

S Kávou a Alkoholom opatrne!


Káva
Veľa žien v domácnosti a aj v práci vie, že každodenné povinnosti po kávičke idú o čosi lepšie. Niektoré si na kávu tak zvykli, že bez nej nemôžu fungovať. Ale káva a čaj obsahujú kofeín, ktorý je v priveľkých dávkach smrteľný. Káva môže vyvolať slabosť v žalúdku, chvenie a nepokoj, zrýchľujú činnosť srdca, obličiek a ohrozujú spánok. Kofeín zrýchľuje prietok krvi obličkami a následne sa močom uvoľňuje vitamín B.





Káva a Alkohol


Alkohol
Už po pár pohárikoch alkoholu je zrejmé, že pociťujeme návaly tepla a dobrú náladu. Je to spôsobené tým, že alkohol rozširuje cievky v koži, takže pod jej povrch pritečie viac krvi a utlmuje nervstvo. Keď je mozgová kôra príjemne unavená a pritlmená, organizmus ako celok sa vymkne spod jej kontroly a nadobudne viac voľnosti. 

Viac alkoholu v tele otupí vaše city, vnímanie okolia a pod. Urýchľuje tvorbu a vylučovanie moču, pričom sa močom vylúčia iba 2% alkoholu. Po požití alkoholu cítime smäd a suchosť v ústach z toho dôvodu, pretože alkohol potrebuje vodu na rozloženie v organizme, ktorú berie z buniek. Môžeme cítiť slabosť v žalúdku, čo má na svedomí podráždenie sliznice žalúdka, ktorá začala vylučovať viac kyseliny, ako bolo potrebné. 

Je dobré ak pred požitím alkoholu niečo zjete, pretože potrava chráni žalúdočnú sliznicu a spomaľuje prechod alkoholu do krvi. Taktiež aj mlieko pomáha neutralizovať žalúdočnú kyselinu.

Najväčšie nebezpečenstvo, aké hrozí alkoholikovi nie je ako si každý myslí cirhóza pečene a poruchy mozgu ale podvýživa, pretože pri požití alkoholu strácame chuť na jedlo, stravujeme sa horšie a všetku svoju energiu čerpá telo iba z alkoholu.



Ked sa stane alkohol pánom situácie


Ako sa môže stať zo ženy alkoholička?
Žena začne piť na zábavách a iných podujatiach preto ,aby prekonala určitú plachosť a neskôr zistia, že im alkohol pomáha pri ich každodennom živote – problémy doma, v práci... Začne piť pravidelnejšie, aby tak unikla pred tvrdou realitou. Aby sa jej ľahšie pracovalo, dokáže si dať jeden pohárik cestou do roboty a tu už vzniká závislosť. Ak si čím najskôr neuvedomí, že stále je viac psychicky od neho závislá, sotva dokáže žiť bez neho.



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára