Bielkoviny sú pri chudnutí veľkým pomocníkom. Vďaka príjmu bielkovín a proteínov udržíte svalovú hmotu a schudnete z tuku.
O bielkovinách
najlepšie bielkoviny |
Najväčšou výhodou rastlinných bielkovín je predovšetkým nízky obsah tuku - optimálny obsah vlákniny. Ďalšia výhoda je, že obsahuje veľa ochranných látok rastlinného pôvodu. Strukoviny obsahujú vysoký podiel bielkovín, súčasne vlákniny sú v rámci rastlinných potravín vynikajúcim zdrojom živín. Sója, najmä potraviny vyrobené z nej znižujú hladinu cholesterolu.
Živočíšne bielkoviny
Ich výhodou je vyšší podiel esenciálnych aminokyselín (sú označované žako plnohodnotné).
Nevýhodou je, že prináša so sebou často aj veľké množstvo tuku, cholesterolu, preto je treba klásť dôraz na prísun nizkotučných zdrojov predovšetkým - chudé mäso, hydina bez kože, ryby, králik, šunka, zverina, vajcia, bielky, nízkotučné syry, odtučnený tvaroh .
Esenciálne aminokyseliny sú také aminokyseliny, ktoré živočíšny organizmus nedokáže syntetizovať de novo Musí byť do organizmu dodávané s potravou.
Neesenciálne aminokyseliny – telo si ich dokáže vytvoriť z prijatej stravy.
fazuľa je bohatá na rastlinné bielkoviny |
Ak športujem, koľko mám zjesť bielkovín ?
Cvičenie zvyšuje spotrebu bielkovín. Odporúčaný denný príjem sa líši podľa vykonávaného športu. Mnoho športovcov, zaoberajúcich sa silovými disciplínami, je presvedčených že optimálneho nárastu svalovej hmoty môžu dosiahnuť iba pri vysokom dennom príjme bielkovín.
Pred súťažou uvádzajú kulturisti hodnoty až 4 g /kg/deň, čo predstavuje 30 - 60% celkového energetického príjmu.
Športovci z kolektívnych športov (futbal a pod) uvádzajú spotrebu bielkovín okolo 1,2 - 2 g / kg na deň
U mužov to môže byť 1,1 1,7 g / kg Podstatné je tiež načasovanie príjmu bielkovín, v dobe odpočinku je prioritou doplnenie svalového glykogénu.
Tabuľka bielkovinových hodnôt v pomere s tukom
rozmýšlajte nad jedálničkom |
Rastlinné Zdroje: Bielkoviny (g/100g) Tuky (g/100 g)
sójové mäso 45 2
šošovka 26,9 0,9
hrach 23,7 1,4
fazuľa 23,5 1,6
tofu 16 3
Hrášok 6,5 0,5
brokolica 4,4 0,9
Živočíšne Zdroje: Bielkoviny (g/100g) Tuky (g/100 g)
Morčacie prsia 24, 1 1
Zverina priemer 24 1,5
tuniak vo vlastnej šťave 24 0,6
kuracie prsia 23,3 0,9
Teľacie Stehno 20,8 6
losos 19 14
makrela 18,8 12
filé z tresky 16,2 0,6
kapor 16 6,1
Hovädzie zadné 15 10
bravčové chudé 14 13
bielok vaječný 11,1 0,2
Mliečne Výrobky: Bielkoviny (g/100g) Tuky (g/100 g)
Eidam 20% . 30 10
Olomoucké syrečky 29,7 0,8
Tvaroh 28,6 0,9
Eidam 30% t.v.s. 24 16
tvaroh bez tuku 18 0,8
tavený syr 16,5 7
syr Cottage 13 5
syr Balkán 11,5 20
tavený syr 9 24
biely jogurt polotučný 5 3,5
mlieko plnotučné 3,5 3
mlieko 0,5% tuku 3 0,5
Môžete skúsiť bielkovinovú diétu
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára