Google+ Výživa

pondelok 4. novembra 2013

Výživa

špargľa
Telo potrebuje všetky výživné látky, ktoré sú v potravinách, ibaže musia byť v určitom správnom pomere. Správne zostavený jedálniček je základom zdravej výživy. Ak jeme priveľa tukov, ich prebytok sa ukladá v tele v podobe telesného tuku, človek následne priberá.




 Ale ak konzumujeme tuky v primeranom množstve, skôr menej ako viac, niekedy mávajú až nečakane priaznivý účinok. Niektoré ženy čo sa stravovali až príliš zdravo, si z času na čas pridali do jedla, napr.do šalátu 2 lyžice oleja, po čase pocítili zvýšenú pohlavnú aktivitu, zmenšili sa im menštruačné bolesti, alebo sa im podarilo otehotnieť pri neúspešných pokusoch.

4 hlavné skupiny zdravého jedálnička:

Mlieko a mliečne výrobky
Mäso, ryby, vajcia
Zelenina a ovocie
Maslo a iné tuky

Mliečne výrobky
Ak prijímate v strave dosť mlieka, mliečnych výrobkov alebo syra, môžete vynechať mäso. Denná dávka mlieka pre dospelého by sa mala pohybovať okolo 2 pohárov mlieka, u detí 3 – 4 poháre mlieka za deň.

Zeleninu je najlepšie konzumovať v surovom stave, pretože dlhším varením stráca svoje vitamíny a to až väčšiu časť jej obsahu.


Cukor – dodáva síce telu energiu, ale neobsahuje žiadne vitamíny, bielkoviny a minerálne látky. Všetko, čo z neho telo nespotrebuje, premieňa na tuk. Najlepšie by bolo, keby sme v potrave, ktorú zjeme, dostali iba toľko energie, koľko potrebuje naše telo na svoju prácu.


Niektorí ľudia sa ani nenazdajú a na obed skonzumujú 2500 kalórií, pritom priemerná spotreba je cca 2500 kalórií na človeka za deň, na športovca o čosi viac, aj okolo 3600. Popritom po obede, čo to niečo zjedia a hneď majú v tele okolo 4000 kalórií. Všetky nadbytočné kalórie sa prejavia na našom vzhľade. Pribudnú nám kilá navyše.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára