Google+ Nespavosť a chrápanie poruchy spánku

utorok 5. novembra 2013

Nespavosť a chrápanie poruchy spánku

Spánok
Poznáme dva druhy spánkov – spánok bez snov a spánok so snami, ktoré sa každú noc striedajú podľa určitého vzorca. Keď začnete snívať, oči sa Vám začnú pohybovať, akoby ste sa dívali na film. Takto sa striedajú už spomínané dva typy snov po celú noc.Keď spíte, dýchanie sa spomaľuje a srdce bije pomalšie, znižuje sa telesná teplota a krvný tlak, obličky vylučujú menej moču.






Nespavosť je úplná neschopnosť spať a je veľmi zriedkavá porucha. Čoraz viac ľudí v noci ťažšie zaspáva a má nepokojný spánok. To má väčšinou na svedomí psychika človeka, keď sme chorí, trápime sa alebo sme buď v zle vyvetranej, teplej spálni alebo spíme tam, kde je až príliš teplo. Najviac sa však budia ľudia, ktorí sa neustále nad niečím trápia a tak nie je dobré, keď tesne pred spaním myslia na svoje problémy. Lekári väčšinou navrhnú zmeniť jedálniček alebo predpíšu tabletkyNespavosť sa však môže riešiť aj hypnózou, kde sa človek naučí, ako má sám seba presviedčať aby spal a zobúdzal sa v určitej hodine. No nie na každého hypnóza zaberá.
Preto Vám radím, pokiaľ sa dá, myslite pred spaním na niečo príjemné, čo Vás naozaj teší, dajte si horúci kúpeľ, vyvetrajte si miestnosť, ale v žiadnom prípade nemyslíte nad tým, že nezaspíte.


Chrápanie
Väčšinou závisí od polohy v ktorej spíme a zväčša to je poloha na chrbte s otvorenými ústami.

Príčiny chrápania: zdurená nosová sliznica, oslabenie svalov podnebia, ťažkosti so zatváraním úst, u detí zväčšené mandle a polypy v nose, ďalej prechladnutie, fajčenie, obezita, preťaženie, vyčerpanosť alebo aj nepravidelne formovaný nos.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára