Google+ Dukanova dieta

sobota 9. novembra 2013

Dukanova dieta

Autorom diéty je francúzsky odborník na výživu Dr Pierre Dukan. Diétu predstavil v. rámci svojej knihy "neviem schudnúť", ktorá sa stala rýchlo bestsellerom.
Princíp Dukanovej diéty je  obmedziť potraviny s vysokým obsahom cukru a zaradiť čo najviac proteínov do stravy  podobne ako v nízkosacharidovej diéte. Celá diéta je rozdelená do štyroch fáz, ktoré povoľujú rozdielne potraviny. Trvajú rozdielnu dobu - záleží na vašom cieli.





Dukanova diéta 

-  Fáza 1


Táto fáza má názov "útočná fáza" jej dĺžka je určená podľa vášho ciela.Povolené sú iba nízkotučné potraviny ktoré obsahujú bielkoviny: chudé teľacie mäso hovädzie chudá hydina ryby. Mäso sa nesmie vyprážať, grilovať ale, variť na vode alebo piecť. Ak o sa rozhodnete pre vajíčka, tak povolené sú len bielky, môžete si ich dať koľko chcete.Celé vajíčka možete iba 4 za týždeň

Ak váš ciel schudnúť menej ako 5 kg, držte ju dva dni, 5-10 kg tri dni, 20 kg vydržte 5-8 dní  viac aspoň týždeň. Hranica cez ktorú nesmiete ísť je desať dní!
Takže v Dukanovej diéte fáza1 trvá maximálne 10 dní.Treba vypiť aspoň 2 litre vody denne.

Povolené potraviny vo fáze 1


  •  Hovädzie mäso
  • Nízkotučná dhudá šunka
  • Ryby morské plody
  • Vajíčka (bielky)
  • Jogurty s 0% tuku, tvaroh, syr cottage, sušené mlieko
  • Bylina Stevie
  • Bylinky, žuvačky bez cukru

-Fáza 2


Rozdeľuje sa na dve časti - bielkovinová  a zeleninovo-bielkovinová.Tieto časti sa striedajú.U zeleniny sú povolené rajčiny, uhorky, reďkovka, špenát, brokolica, špargľa, pór, kapusta, huby, zeler, paprika, mrkva. Vyhýbajte sa najmä ryži a zemiakom. V druhéj fáze Dukanovej diéty  striedate čast bielkovinovú a zeleninovo-bielkovinovú po 5-7 dňoch.Nezabúdajte ani na pohyb aspon 30 minut každý deň.


povolená zelenina:



brokolica
čakanka
zeler
červená kapusta
špargľa
cibuľa
cuketa
tekvica
fazuľové struky
kaleráb
kôpor

karfiol
baklažán
uhorka
paprika
pór
paradajky
reďkovky
ružičkový kel
sója
špenát
šampiňóny
Zelený hlávkový šalát
kapusta


Prípustná zelenina:

červená Repa
mrkva



Nedovolená zelenina:

avokádo
zemiaky
šošovka
fazuľa
hrach
kukurica
rýdzo

zelený hrášok


-Fáza 3


Táto fáza je  z celej Dukanovej diéty najdôležitejšia nazývame ju udržovacia.
Ak by ste sa po diéte vrátili k svojim pôvodným stravovacím návykom, dôjde k jo-jo efektu a zhodené kilá budú späť. Do svojho jedálnička pridajte jedno ovocie denne (vyhnite sa banánom, hroznu, čerešniam orieškom) Dva krajce celozrnného chleba a napr. 40 g syra. Počas týždňa si môžete dovoliť dvakrát jedlo obsahujúce škrob (cestoviny, šošovicu, ryžu či zemiaky).


Táto fáza potrvá podla zhodených kíl. Ak ste  zhodili napr. 6 kg, tretia fáza Diéty potrvá 60 dníKaždý schudnutý kilogram predstavuje 10 dní na potvrdenie schudnutia aby sa nevrátil naspäť.Pri strate hmotnosti 20 kíl tretia fáza bude trvať 200 dní .
Tretia fáza trvá podľa toho , koľko ste schudli v predchádzajúcich fázach , pričom každých 750 g , ktoré ste zhodili , vynásobte piatimi dnami.





-Fáza 4

V poslednej štvrtej dlhodobej fáze Dukanovej diety sá vrátime normálnemu jedálničku.V určitom množstvo zahrnieme do jedálnička takmer všetko,ale raz týždenne je nutné zaradiť bielkovinový deň ako vo fáze 1. Je odporúčané jesť denne  aspoň tri lyžičky ovsených vločiek. Bielkovinový deň je odporúčaný štvrtok.

Doporučenie:

V druhej  a prvej fáze  Dukanovej diéty je odporúčané úplne vyškrtnúť zo svojho "jedálnička" alkohol, obzvlášť ten tvrdý.



Hodnotenie:

Dukanova diéta na chudnutie patrí medzi tie lepšie diéty, pretože nieje nezmyselná a nemusíte pri nej až tak hladovať. Množstvo povolených potravín je dostatočné je z čoho vyberať. Aj jedálniček  je zvládnuteľný. Na druhej strane je veľmi náročné ju dodržiavať celoživotne - veľmi často nastáva jojo efekt


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára