Google+ TLC diéta zdravý životný štýl

pondelok 28. októbra 2013

TLC diéta zdravý životný štýl

Diéta TLC (Therapeutic Lifestyle Changes Diet) problém s nadváhou rieši rozumne a zdravo !

Pri nej sa snažíte o zníženie hladiny cholesterolu v krvi. Ak si upravíte jedálniček, aby bol zdravší pre váš organizmus, chudnutie je potom už len bonusom navyše, lebo chudnete preto, že sa stravujete oveľa zdravšie a chudnete bez jojo efektu.



Typy do TLC diéty:


Pri TLC diéte je treba sledovať celkový príjem kalórií denne, ktorý by nemal prekročiť 1800 kilo kalórií, ak si chcete udržať váhu, v prípade, že chce schudnúť je  1200 kilo kalórií.

Príjem v kilokalóriach samozrejme záví na veku (v mladom veku si môžeš dovoliť vyšší energetický príjem) pri fyzickej aktivite (ak veľa športuješ, potrebuješ väčší energetický príjem).
TLC diéta predpisuje maximálny denný príjem. Odporúča skonzumovať maximálne 7% kalórií z nasýtených tukov, resp. obmedziť príjem cholesterolu na maximálne 200 mg denne.

Energetické hodnoty potravín nájdeš buď na ich obale, alebo ak nemajú obal (ovocie zelenina, mäso, pečivo), hodnoty sú na internete.

Rozhodne do jedálnička zaraď nízkotučné mliečne výrobky, chudé mäso, hydina, ryby, celozrnné pečivo, cestoviny, obilniny ovocie a zeleninu. S odbúravaním cholesterolu ti obzvlášť pomôžu pomaranče, hrušky, ovsené vločky, mrkva, fazuľa hrach ružičkový kel.

Základné princípy TLC diéty:

  • Príjem nasýtených tukov by mal byť nižší ako 7 % z celkového kalorického príjmu.
  • Denný príjem cholesterolu by mal byť nižší ako 200 mg.
  • Sodík musí byť obmedzený na 2400 mg za deň.
  • 25 - 35% z denného celkového počtu kalórií by malo pochádzať z tukov, najlepšie potraviny ktoré obsahujú omega 3 nenasýtené mastné kyseliny.
  • Príjem kalórií by mal byť na úrovni potrebnej pre udržanie zdravej telesnej hmotnosti (ak neplánujete schudnúť)
  • Fyzická aktivita musí byť dodržiavaná pravidelne spolu so stravou, t.j. najmenej 30 min každý deň.



Výhody TLC diéty:

Táto diéta je jednoduchá a ľahko sledovateľná.

Je zdravá a prináša pozitívne zmeny v životnom štýle, pretože pomáha pri znižovaní hladiny cholesterolu a vysokého krvného tlaku.

TLC diéta učí ľudí, aby prečítali etikety, aby vedeli čo jedia.



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára