Google+ Raňajky

štvrtok 31. októbra 2013

Raňajky

Ako na to

Predpokladáme, že sa už zdravo stravujeme a nedržíme dietu. Svoju váhu si upravujeme konzumáciou zdravej stravy výberom zdravých potravín.




Raňajky - hlavné jedlo dňa


Ak som chcela svoju váhu udržať, raňajkovala som chleba so zeleninou, pomaranče, jablká, ovocie, dobré boli musli, ovsené vločky s mliekom a kakaom.


Ak vám raňajky nechutia, skúste zistiť prečo. Väčšinou je príčina nadmerné stravovanie na večeru ,krátky alebo nekvalitný spánok, alebo blbý návyk.Vynechávanie raňajok može spôsobovať tiež stres, napr. ponáhľam sa do roboty, do školy.


Riešením je jesť na raňajky malé množstvo potravy ktorú obľubujete, napr po prebudení vypijem džus, dám si potom potom bohatšiu desiatu. Je to dobrý spôsob ako začať raňajkovať , keď predtým nám ráno nebolo moc po chuti.



Prečo raňajkovať ?

Ak ste spali 8 hodín, znamená, že ste neprijímali potravu po túto dobu.
Ak by ste vynechali jedlo ráno, organizmus, resp. metabolizmus prejde do úsporného režimu a neskôr skonzumovanú potravu uloží do tukov, Vynehaním raňajok si teda nejak nepomôžeme pri chudnutí , skôr priberieme.


Aké raňajky na vymakané svaly a velkú silu?



Pre silu sú najlepšie sacharidy a pre budovanie svalov zasa bielkoviny. Ráno treba doplniť energiu, ktorú telo cez noc stratilo. Najlešpie je dať si po prebudení džús a pustiť sa do prípravy raňajok. Môžu to byť vajcia na tvrdo s kopu zeleniny. Ak je pre mňa cieľ svaly a sila, nebránim sa zemiakom, ryži, chudému mäsu, hydine a rybám. Ja mám rada vločky, med, kakao. Miesto vločiek mám rada musli, len je drahé. Raňajky nevnímajme konzervatívne ako ma učili rodičia, ktorí si mysleli, že na ranňajky treba chebík so salámom.
Existuje tvrdenie, že ak na raňajky zjeme niečo nezdravé, niečo sladké, čokolády, tak nám to prejde a nemuseli by sme pribrať tuk. Áno, je to pravda, ale len pri malých množstvách.
Raňajky nesmú zahltiť organizmus, takže salám a udené neni určite vhodný. Melú do neho všetok odpad.


Vločky a musli sa trávia dlho, tie si dávam, ak predpokladám že sa dlhšie nenajem. Ak predpokladám, že budem môcť desiatovať, tak uberiem z vločiek a pridám ovocie, napríklad jablko.


Keď máte po raňajkách tréning, môžete si dopriať viac sacharidov. Vhodný je aj hroznový cukor. Množstvo sacharidov závisí na čase medzi raňajkami a tréningom.
Raňajky tesne pred tréningom, môžu priťažiť a znížiť výkonnosť.
























1 komentár:

  1. Za tie roky, keď robím z domu, mám už také zabehnuté rituály. Každý nepárny deň začínam tým, že sa mi zapne vonkajšia sauna a ja si dám trochu detox. To je základ. A každý párny deň si idem zabehať. Raňajky väčšinou v nejakej väčšej miere realizujem až potom. Len pred tým behaním si dám napríklad nejaké ľahké ovocie alebo tak. Ale osvedčilo sa mi jednoducho behanie takzvane naľahko.

    OdpovedaťOdstrániť