Google+ Vianočka

pondelok 16. decembra 2013

Vianočka

Na vianočku potrebujeme:
1 kg múky : 1/3 hrubej a 2/3 hladkej, 200 g cukru, postrúhaná kôra z jedného citróna, lyžička soli, 200 g tuku(masla), 1 celé vajce, 1 žĺtok, 100 g hrozienok, 100 g droždia, mlieko podľa potreby, 2 PL cukru, trochu vlažného mlieka potrebného na kvások, vajce na potrenie, 50 g mandlí na posypanie vianočky.

Najprv si urobíme kvások: v hrnčeku do vlažného mlieka pridáme 2 PL cukru, rozmrvené droždie, pomiešame a na teplom mieste necháme pomaly vykysnúť.
Do väčšej misy preosejeme osolenú múku, pridáme cukor, citrónovú kôru, hrozienka a pomiešame. Ďalej pridáme rozpustené a ešte teplé maslo, vajce, žĺtok a vykysnutý kvások. Prilejeme vlažné mlieko, aby sme dostali pevné cesto, ktoré najprv vymiešame varechou a potom oboma rukami. Prikryjeme cesto utierkou a necháme ho na dve hodiny kysnúť na teplom mieste. Malo by napuchnúť cca o polovicu.
Po vykysnutí krájame na 10 rovnakých dielov a rukami z nich robíme dlhé valčeky a tvoríme pletence, najprv z 5 valčekov, potom z troch a nakoniec z dvoch. Keď robíme z piatich valčekov, položíme si ich zvisle vedľa seba, smerom k nám a prepletáme vždy z ľavej strany. Valček 1 preložíme cez 2 a 3, ďalej posledný vpravo ležiaci valček 5 cez 4 a 1 a potom vždy valček, ktorý ostane na kraji preložíme cez dva susedné. So zapletaním začíname niekoľko cm od horného konca valčekov. Keď už sme na  dolnom konci, pletenec si otočíme nespleteným koncom k sebe a zvyšok ukončime rovnakým spôsobom. Základ z piatich valčekov na oboch stranách dôkladne stlačíme a tým ho vlastne upevníme. V strede, po celej dĺžke pletenca urobíme chrbtom ruky priestor pre trojramenný pletenec a na ňom zasa dvojramenný. Vianočku dáme na vymastený plech a necháme ešte takých 20 minút kysnúť. Potom ju potrieme rozšlahaným vajíčkom, posypeme posekanými mandľami. Aby sa nám vianočka „ nerozišla“ na ohrozených miestach môžeme do nej vpichnúť špajdle potrebnej dĺžky. Pečieme v predhriatej trúbe cca 170 až 190 stupňov. Dobrú chuť...




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára