Na vianočku potrebujeme:
1 kg múky : 1/3 hrubej a 2/3 hladkej, 200 g cukru,
postrúhaná kôra z jedného citróna, lyžička soli, 200 g
tuku(masla), 1 celé vajce, 1 žĺtok, 100 g hrozienok, 100 g
droždia, mlieko podľa potreby, 2 PL cukru, trochu vlažného mlieka
potrebného na kvások, vajce na potrenie, 50 g mandlí na posypanie
vianočky.
Najprv si urobíme kvások: v hrnčeku do vlažného mlieka
pridáme 2 PL cukru, rozmrvené droždie, pomiešame a na teplom
mieste necháme pomaly vykysnúť.
Do väčšej misy preosejeme osolenú múku, pridáme cukor,
citrónovú kôru, hrozienka a pomiešame. Ďalej pridáme
rozpustené a ešte teplé maslo, vajce, žĺtok a vykysnutý
kvások. Prilejeme vlažné mlieko, aby sme dostali pevné cesto,
ktoré najprv vymiešame varechou a potom oboma rukami.
Prikryjeme cesto utierkou a necháme ho na dve hodiny kysnúť
na teplom mieste. Malo by napuchnúť cca o polovicu.
Po vykysnutí krájame na 10 rovnakých dielov a rukami
z nich robíme dlhé valčeky a tvoríme pletence, najprv
z 5 valčekov, potom z troch a nakoniec z dvoch.
Keď robíme z piatich valčekov, položíme si ich zvisle vedľa
seba, smerom k nám a prepletáme vždy z ľavej
strany. Valček 1 preložíme cez 2 a 3, ďalej posledný vpravo
ležiaci valček 5 cez 4 a 1 a potom vždy valček, ktorý
ostane na kraji preložíme cez dva susedné. So zapletaním začíname
niekoľko cm od horného konca valčekov. Keď už sme na dolnom
konci, pletenec si otočíme nespleteným koncom k sebe a zvyšok
ukončime rovnakým spôsobom. Základ z piatich valčekov na
oboch stranách dôkladne stlačíme a tým ho vlastne upevníme.
V strede, po celej dĺžke pletenca urobíme chrbtom ruky
priestor pre trojramenný pletenec a na ňom zasa dvojramenný.
Vianočku dáme na vymastený plech a necháme ešte takých 20
minút kysnúť. Potom ju potrieme rozšlahaným vajíčkom, posypeme
posekanými mandľami. Aby sa nám vianočka „ nerozišla“ na
ohrozených miestach môžeme do nej vpichnúť špajdle potrebnej
dĺžky. Pečieme v predhriatej trúbe cca 170 až 190 stupňov.
Dobrú chuť...
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára