Google+

streda 25. januára 2017

Zeleninovo kuracia polievka

 

 Medzi moje najobľúbenejšie jedlá patria jednoznačne polievky. Či už sú to zeleninové polievky, strukovinové polievky, polievky pripravené na sladko alebo na kyslo.....Všetky priam milujem.
















Priznám sa, že som taký veľký papáč, že si dám sem tam aj dupľu. No kto by odolal takej výbornej kuracej polievočke?

Polievočka obsahuje všetky potrebné vitamíny pre naše telo. V zeleninovo kuracej polievke je mrkva, ktorá je veľmi dobrá na oči. Mrkva obsahuje  vitamíny A, B, C, D, E, H a K, bielkoviny,  horčík, zinok, sodík, fosfor, vlákninu, vápnik,  sacharidy, kremík, draslík, železo. Zemiaky sú dôležité kvôli tzv. zemiakovému škrobu. Pre organizmus to značí, že sú pre neho zdrojom energie. Kaleráb obsahuje draslík, ktorý má odvodňujúce účinky. Dokonca posiluje náš imunitný systém.


Na prípravu tejto fantastickej zeleninovo kuracej polievočky potrebujeme:


1 väčšie kuracie prso
cibuľu
polku kalerábu
1 petržlen
2 mrkvy
petržleňovú vňať
paradajkový pretlak
rascu
soľ
zemiaky
červenú šošovicu


Postup:


1) Zoberieme si hrniec strednej veľkosti. Do hrnca napustíme vodu. Vody dáme toľko, koľko chceme mať polievky.
2) Kuracie mäso umyjeme, rozkrájame na menšie kocky, dáme do hrnca s vodou,pridáme štipku soli a dáme na šporák.
3) Zakiaľ sa nám mäso vo vode varí, my si očistíme zemiaky na malé kocky, očistíme cibuľu, polku kalerábu, mrkvu, petržlen.
4)  Na panvici si usmažíme cibuľu, spolu so zemiakmi, kalerabom, petržlenom, mrkvami. Neskôr pridáme rascu, petržlenovú vňať, 4 PL paradajkového pretlaku.  Chvíľu všetko smažíme.
5) Zeleninovú zmes presypeme do kuracieho vývaru. Varíme 5 minút.
6) Pridáme soľ, koľko treba. Záleží na vás a vašej chuti, koľko soli pridáte.
7) Červenú šošovicu prepláchneme pod studenou vodou, následne ju presypeme do hrnca. Varíme 10 minút.
8) Hotovo.


2 komentáre:

  1. Mám túto kombináciu rád, pretože je to chutné, ale zároveň pomerne dosť diétne. :) Ako samozrejme to nie je o tom, že ním len toto a potom schudnem. To určite takto fakt nie je. Ale podľa rád tu som si kúpil aj zimné rukavice na bicykel a začal som poriadne jazdiť na bicykli aj v zime a svete div sa, cez zimu potom nejdú kilá hore. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Zeleninovo-kuracia polievka je klasika, ktorá nikdy nesklame! Pri jej príprave je však fajn mať v kuchyni poriadok. Ak plánujete stolovanie alebo rodinný obed, určite odporúčam doplniť atmosféru o kvalitný obrus na stôl. Ochráni váš stôl pred škvrnami a zároveň dodá stolovaniu útulný a štýlový vzhľad. Takéto detaily urobia z obyčajného jedla príjemný zážitok.

    OdpovedaťOdstrániť