Google+ Zdravé stravovanie sa

utorok 28. februára 2017

Zdravé stravovanie sa

V dnešnej dobe čoraz viac ľudí vyhľadáva príspevky na internete o zdravom stravovaní sa. Ľudia sa cítia nafúknutí, menej vládzu pri vykonávaní fyzickej námahy, majú zopár kíl navyše, ktorým sa pričinili sami buď tým, že trošku viac papkali ako mali, alebo my - žienky sme  počas pôrodu pomaličky priberali.
Kedže patrím i ja k tej skupine ľudí, ktorá sa snaží žiť zdravo od určitého času, mám čo to prečítané o zdravom stravovaní sa, rozhodla som sa s vami podeliť o nejaké tie informácie - informácie o zdravom stravovaní sa. Otázne je, či základ úspechu v chudnutí tvorí zdravé stravovanie sa 75% alebo 80%. Vždy som si myslela, že základ úspechu je 75%. No v poslednej dobe sa udáva, že základ úspechu v chudnutí je 80% o strave. Teda musíme si my sami vybrať tú správnu odpoveď. Ostatné zostávajúce percentá si musíte žiaľ odmakať sami. Áno, treba ku zdravému stravovaniu sa pridať pohyb, aby vaše telo nezostalo mľandravé a aby sa odstránila tzv. pneumatika na vašom bruchu.

 ´´Čo konkrétne, respektíve aké suroviny mám zaradiť do svojho jedálnička, aby som sa cítil/a zdravo a poprípade zhodil/a zopár kíl?" 

Napíšem vám zoznam niekoľkých surovín, ktoré je vhodné konzumovať, a ktoré dopomôžu k tomu, aby sme sa cítili fit a necítili sa tak nafúknuto. Tie suroviny sú:
1) ryby
2) chudé mäso ako napríklad kuracie, morčacie, králičie
3) hovädzie mäso
4) zelenina
5) ovocie - sušené, nesušené
6) špaldová múka, celozrnná múka, kokosová múka, pohánková múka....
7) jogurty biele - môžu byť i smotanové biele
8) Acidko biele neochutené
9) tvaroh
10) vajcia
11) ovsené vločky
12) pohánkové vločky
13) Chia semienka
14) celozrnné cestoviny
 15) ryža Basmati alebo ryža Natural
16) špaldový rožok, Maces, ražná kocka (dostať v Lídl)
17) kešu orechy, vlašské orechy
18) cukor brezový alebo trstinový, vanilkový cukor s jemnou chuťou a vôňou vanilky Bourbon
19) sladidlo - med, agáve sirup....
20) zemiaky - klasické alebo batáty
21) pohánka
22) fazuľa biela a červená, šošovica, bôb, cícer
23) Netreba zabúdať i na rôzne prísady, ktoré dodajú jedlu lahodnú chuť. U mňa sa osvedčili prísady do jedla napríklad tymián, grilovacie korenie, bazalka, soľ, červená paprika, čierne mleté korenie, rasca, vegeta ( bez glutamánu sodného), bobkov list, škorica mletá, korenie na kura, petržlenová vňať, kôpor, korenie na ryby, rozmarín...
24) mak, kokos
25) kypriaci prášok s vinným kameňom
26) obyčajné maslo v kocke, nátierka Francúzka, Humus nátierka, Mexická nátierka, najradšej mám škvarkovú nátierku
27) bryndza
28) jačmenné krúpy
29) syr Mozarella alebo Eidam 30%, Kleopatra 17%, Tofu syr, Lučina syr
30) nebránim sa i mäsu bravčovému,no jem ho pomenej, predsa len ak si chceme udržať peknú figúru,toto mäso konzumujem v minimálnom množstve
31) paradajkový pretlak
32) vo vašej domácnosti nesmie chýbať olej ako napríklad kokosový, olej z vlašských orechov, olivový olej...








 Odtučnené výrobky nejedzte:

Jesť v úvodzovkách odtučnené veci pri chudnutí a zdravej strave je dnes už mýtus. Niektorí si myslia, že práve tým, že jedia odtučnené veci urobia dobre. Nie je tomu vôbec tak. Možno schudnete, možno nie,  ale.... Poznáte jojo efekt? Asi uja "Joja" pozná snáď každý. Preto radšej tieto odtučnené veci nejedzte a vylúčte zo svojho jedálnička.
 Odtučnené jogurty, takzvané light jogurty nie sú vôbec vhodné pri redukcii váhy. Pri výrobe odtučneného jogurtu sa používajú miesto tuku zahusťovadlá,  v ktorých je veľa cukru. Tieto jogurty neobsahujú probiotické látky. Probiotické látky slúžia na to aby pozitívne pôsobili na črevnú mikroflóru.



Koľko jedál denne by sme mali konzumovať?

Aby sme nakopli  metabolizmus, mali by sme jest viackrát počas dňa. Počúvajme svoje telo, riaďme sa ním. Jedzme 3 až 5 krát denne. Niekomu vyhovuje jesť tri krát za deň, inému vyhovuje zadeliť si stravovanie počas dňa na päť krát. Ak jete 5 ráz do dňa, naložte si na tanier menšiu porciu jedla. Spočiatku to bude ťažké jesť menšie množstvo jedla a možno budete hladný,no časom si na takýto zdravý životný štýl zvyknete. Čo v prípade, ak mi vyhovuje jesť len tri krát do dňa? V tomto prípade si samozrejme naložte viac. Neodporúča sa jesť medzi jedlami. Vtedy žiaľ neschudnete ale rovno priberiete. Nemýlte si pojem menšie porcie jedla z hladovkou. Pozor. Hladovka je iba výmysel tých, ktorí chcú čím najskôr schudnúť a nemajú tie správne informácie. Tu už nehovoríme o zdravom stravovaní sa ale o zlej ľudskej vedomosti.



Krabičková strava  

Ako funguje táto takzvaná krabičková strava? V podstate je to veľmi jednoduché. Dnes už veľa vecí vybavíte cez internet . Stačí zadať do vyhľadávača slovné spojenia ako krabičková strava alebo krabičková diéta a vyhodí vám niekoľko článkov o danej téme. Každý deň vám privezú jedlo až domov, 5porcií jedla. Jedálniček zostavuje nutričný špecialista. Pre prípravu pokrmov používajú kvalitné a čerstvé suroviny. Ponúkajú programy zdravého stravovania sa pre aktívny život, pre diétu a hodnotnú stravu. I niektoré známe osobnosti využívajú krabičkové, zdravé stravovanie sa.No nepoteším vás práve tým, že táto služba je drahšia. Dobre si za ňu zaplatíte. Priznám sa, že i ja som si pred istým časom chcela niečo dobré objednať...Predsa len pri deťoch je niekedy málo času na varenie...Nakoniec som si sama niečo ukuchtila, no túto službu, krabičkovú stravu určite raz vyskúšam. Myslím si, že sa niekedy, raz za čas oplatí investovať do svojho zdravia.






3 komentáre:

  1. Ja sa tiež snažím jesť zdravo. Neprejedám sa a rovnako mi nejdú kilá dole. Začala som každé ráno piť Black Latte drink a po ňom už konečne začínam vidieť výsledok, tak mi to dodáva chuť a motiváciu do ďalších dní. Napríklad budem mať v lete do plaviek konečne postavu, az ktorej sa nebudem musieť hanbiť :-) .

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Tento komentár bol odstránený autorom.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Podľa mňa to fakt nie je zasa také zložité to zdravé stravovanie. Stačí, keď si tu kúpite nejaké tie doplnky do kuchyne a tak ďalej a potom len trochu premýšľate a plánujete, čo budete jesť. Ale tiež ide o to urobiť si občas taký ten deň podvodníka, ako ja tomu hovorím a dať si aj nejakú tú čuňačinu.

    OdpovedaťOdstrániť